„Na tropie zdrowej żywności”- podsumowanie konkursu w Szkole Podstawowej i Gimnazjum

„Zwycięzcy wyłonieni”
Informujemy ,że znamy już zwycięzców I etapu konkursu profilaktyczno-edukacyjnego „ Na tropie zdrowej żywności”. Test, do którego przystąpili uczniowie Szkoły Podstawowej oraz Gimnazjum dotyczył wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania.
Podczas II etapu konkursu wyłonieni zwycięzcy zmierzą się w turnieju „ Jeden z dziesięciu”.
Konkurs zaplanowano na początek czerwca bieżącego roku.
Uczniowie zakwalifikowani do Szkolnego Turnieju „ Jeden z dziesięciu”

Szkoła Podstawowa
Leńczowski Jakub
Surówka Tomasz
Ferek Adrianna
Majcherczyk Kamil
Kaczmarzyk Jakub
Starowicz Damian
Leśniak Filip
Sukta Gabriel
Pac Aleksandra
Kaźmierczak Maria

Gimnazjum
Mieczyński Karol
Gonet Maja
Drąg Adrianna
Bobeł Michał
Ferek Wojciech
Lisowska Urszula
Rak Agnieszka
Dymek Tomasz
Dybeł Kamila
Niziołek Adrianna

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w kolejnym etapie.
Prosimy o powtórzenie następujących zagadnień z zakresu odżywiania
Szkoła Podstawowa

1. Podstawowe składniki pokarmowe – występowanie i znaczenie.
2. Zasady zdrowego żywienia, piramida zdrowego żywienia.
3. Skutki niewłaściwego odżywiania się – choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem określonych składników pokarmowych.
4.Zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja

Gimnazjum

1. Podstawowe składniki pokarmowe – budowa, funkcje i występowanie.
2. Zasady zdrowego żywienia, piramida zdrowego żywienia, dieta podstawowa, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zapotrzebowanie na energię, wskaźnik BMI.
3. Skutki niewłaściwego odżywiania się – choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem określonych składników pokarmowych, choroby układu pokarmowego.
4. Zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja.

Organizatorki konkursu
mgr Małgorzata Miś
mgr Renata Trzebońska

Comments are closed.

Skip to content