Ogłoszenie dla laureatów pierwszego etapu Szkolnego Konkursu „ Na tropie zdrowej żywności”

Drodzy Uczniowie!
Przypominamy, że 10 czerwca 2015r. ( tj, środa) odbędzie się II etap Szkolnego Konkursu pt. „ Na tropie zdrowej żywności”. Formułą konkursu będzie turniej „ Jeden z dziesięciu”. Wyłonieni laureaci zmierzą się w dwóch grupach wiekowych.
Lekcja 4 – uczniowie z klas IV-VI Szkoły Podstawowej
Lekcja 5- uczniowie z klas I-III Gimnazjum
Miejsce konkursu- sala gimnastyczn
Laureaci –Szkoła Podstawowa
Leńczowski Jakub –klasa V
Surówka Tomasz – klasa V
Ferek Adrianna – klasa V
Kaczmarzyk Jakub- klasa VI
Starowicz Damian – klasa VI
Leśniak Filip- klasa V
Sukta Gabriel – klasa IV
Pac Aleksandra- klasa IV
Kaźmierczak Maria- klasa IV
Pająk Martyna- klasa VI
Laureaci z Gimnazjum
Mieczyński Karol- klasa III a
Gonet Maja –klasa I
Drąg Adrianna- klasa I
Bobeł Michał- klasa II
Ferek Wojciech- klasa III a
Lisowska Urszula- klasa III a
Rak Agnieszka- klasa III b
Dymek Tomasz- klasa II
Dybeł Kamila- klasa I
Niziołek Adrianna –klasa I
Prosimy o przypomnienie następujących zagadnień:
Zagadnienia z zakresu odżywiania kl. IV- VI Szkoły Podstawowej

1. Podstawowe składniki pokarmowe – występowanie i znaczenie.
2. Zasady zdrowego żywienia, piramida zdrowego żywienia.
3. Skutki niewłaściwego odżywiania się – choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem określonych składników pokarmowych.
4. Zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja.

Zagadnienia z zakresu odżywiania kl. I- III Gimnazjum

1. Podstawowe składniki pokarmowe – budowa, funkcje i występowanie.
2. Zasady zdrowego żywienia, piramida zdrowego żywienia, dieta podstawowa, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zapotrzebowanie na energię, wskaźnik BMI.
3. Skutki niewłaściwego odżywiania się – choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem określonych składników pokarmowych, choroby układu pokarmowego.
4. Zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja.

mgr Małgorzata Miś

Comments are closed.

Skip to content