„Zioła do kuchni i do apteczki”

  • imageporady
  • images
  • inde
  • Komplet-doniczek-do-ziół-PLANT-POT
  • wiszace ziolka
  • ziolka kuchnia

 

Nic nie zastąpi smaku i aromatu ziół. Poza tym zioła ułatwiają trawienie, przyspieszają metabolizm i pomagają na ból głowy ,żołądka oraz gardła. Zioła prosto z rabatki z powodzeniem zastępują sól szkodliwą dla zdrowia i figury. Wzbogacają też menu w witaminy i składniki mineralne. Zioła mogą także załagodzić wiele dolegliwości. Aby się o tym przekonać , warto przeczytać poniższe informacje.
„Ziołowe ABC”
1. Jedz zioła na surowo! Świeże są najzdrowsze i najbardziej aromatyczne. Dodawaj je do potraw pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, ponieważ wysoka temperatura zabija nie tylko smak i zapach zieleniny, ale również cenne witaminy.
2.Pamiętaj ,aby w przyprawianiu potraw zachować umiar!
Niektóre przyprawy o bardzo silnym aromacie, np. mięta, tymianek, stosowane w nadmiernych ilościach mogą pogorszyć smak potrawy.
3.Zioła przechowuj w lodówce!
Natkę, koperek lub bazylię możesz zamrozić i trzymać tak przez kilka miesięcy. Wystarczy je umyć, wysuszyć i włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Najczęściej stosowane zioła
• Tymianek
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go w przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom.
Rozmaryn
Rozmaryn to bezcenny środek, stosowany przy schorzeniach jelit, wątroby, dróg żółciowych, a także przy zaburzeniach układu moczowego. Zewnętrznie stosujemy rozmaryn do kąpieli wyjaławiających. Nie można także zapominać o stosowaniu go jako przyprawy. Rozmaryn dodany do ciężkich dań ułatwi trawienie oraz wzbogaci aromat i smak.
Lubczyk
Właściwości lecznicze wykazuje przede wszystkim korzeń lubczyku. Ma delikatne działanie rozluźniające mięśnie przyjelitowe. Zapobiega wzdęciom i bólom brzucha. Niekiedy lubczyku używa się także jako dodatku do mieszanek ziołowych przeciw zapaleniom układu moczowego.
Cząber
Działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, działa przeciwbiegunkowo. Napary z cząbru podaje się również jako środek uspokajający.
Kozieradka
Kozieradka działa wzmacniająco na organizm. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu roślinnego.Stosowana także w celu łagodzenia stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ponadto jako środek poprawiający trawienie, regulujący wypróżnianie oraz łagodzący nieżyty górnych dróg oddechowych (łagodzi kaszel).
Kolendra
Zawarte w kolendrze olejki lotne i związki białkowe pobudzają trawienie, znoszą stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz mają właściwości wiatropędne. Kolendra jest polecana jest przy chorobach i schorzeniach przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Najlepsze efekty uzyskuje się, łącząc ją z takimi ziołami jak kminek, anyż, koper i kwiatami rumianku.
Kminek
Kminek zwyczajny jest podobny w swoim działaniu do takich ziół jak anyż i koper. Posiada właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku zwyczajnego łagodzą układ trawienny, działając wprost na mięśnie jelit w celu złagodzenia kolki i skurczów żołądkowych oraz wszystkich typów wzdęć. Nasiona kminku zwyczajnego odświeżają oddech, poprawiają apetyt, łagodzą skurcze menstruacyjne. Posiadają również właściwości moczopędne, wykrztuśne oraz są środkiem odżywczym dla organizmu. Są często stosowane w lekarstwach na zapalenie oskrzeli oraz na kaszel (zwłaszcza w tych, które są przeznaczone dla dzieci). Źródło: Przyjaciółka

Dbajmy o siebie i postawmy na świeże zioła! Doceńmy ich walory zdrowotne i lecznicze!
Stosujmy zioła na co dzień, nie ze względu na modę , czy tez wygodę ich użycia.
Poczytajmy o ziołolecznictwie, fitoterapii oraz o znaczeniu ziół w dietetyce.
Bądźmy zdrowi!

Pedagog
mgr Małgorzata Miś

Comments are closed.

Skip to content