- Edukacja kulinarna najmłodszych stoi obecnie na bardzo niskim poziomie. Rodzice mają zbyt mało czasu, by gotować razem z dziećmi i wdrażać je w sztukę przygotowywania zdrowych, domowych posiłków.
- Według badań UNICEF-u Polska zajmuje 8 miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci. Do powstrzymania tego zjawiska nie wystarczy sama nauka o tym, jak ważne jest „ zdrowe żywienie”. Należy przy tym zauważyć ,że dzieci i nastolatki nie lubią jadać „zdrowych rzeczy”.
- Dane statystyczne pokazują ,że im lepiej dziecko potrafi sobie poradzić w kuchni, tym zdrowiej się odżywia, rzadziej sięga po słodycze i produkty typu fast-food. Dzieci które nie potrafią przygotować nawet najprostszego posiłku w 70 % sięgają po niezdrowe przekąski i gotowe dania.
- Sposobem na przekonanie dzieci do spróbowania czegoś, za czym nie przepadają jest „ wspólne gotowanie”. Jedzenie przygotowane własnoręcznie zawsze smakuje najbardziej. Aktywność dzieci w kuchni ma ogromny wpływ na ich upodobania i późniejsze nawyki żywieniowe. Dlatego właśnie już od najmłodszych lat należy rozbudzać u nich zainteresowania kulinarne.
Trudno jest wychować „ kulinarnego mistrza”, który będzie potrafił żywić się inaczej niż w fast-foodach. Mimo wszystko próbujmy, bo to inwestycja w przyszłe nasze zdrowie.
Pedagog
mgr Małgorzata Miś