Smaczne i zdrowe jesienne surówki

  • WP_20151016_001
  • WP_20151016_012
  • WP_20151016_013
  • WP_20151016_018
  • WP_20151016_020
  • WP_20151016_031

Uczniowie klasy II b od początku swojej edukacji w Szkole Podstawowej zdobywają wiedzę na temat zdrowego odżywiania.

W ubiegłym roku szkolnym dzieci uczestniczyły w serii zajęć kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe. Dowiedziały się, jak ważna dla zdrowia człowieka jest obecność warzyw i owoców w codziennym jadłospisie oraz dlaczego zawsze należy jeść drugie śniadanie. Na zajęciach praktycznych przygotowały bogate w wartości odżywcze kanapki i sałatki owocowe.
W bieżącym roku szkolnym uczniowie pogłębiają zdobytą wiedzę i doskonalą umiejętności kulinarne. 16 października przyrządzali jesienne surówki według podanego przepisu.
Po przygotowaniu stanowiska pracy i umyciu rąk drugoklasiści z zapałem zabrali się do działania. Obierali, kroili i tarli przyniesione z domu warzywa, a wykonywane czynności sprawiały im ogromną radość. Po zakończeniu pracy odbyła się wspólna degustacja. Wszystkim małym kucharzom własnoręcznie przygotowane surówki smakowały wyśmienicie.

mgr Anna Bochenek

Comments are closed.

Skip to content