Nic nie zastąpi smaku i aromatu ziół. Poza tym zioła ułatwiają trawienie, przyspieszają metabolizm i pomagają na ból głowy ,żołądka oraz gardła. Zioła prosto z rabatki z powodzeniem zastępują sól szkodliwą dla zdrowia i figury. Wzbogacają też menu w witaminy i składniki mineralne. Zioła mogą także załagodzić wiele dolegliwości. Aby się o tym przekonać , warto przeczytać poniższe informacje.
„Ziołowe ABC”
1. Jedz zioła na surowo! Świeże są najzdrowsze i najbardziej aromatyczne. Dodawaj je do potraw pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, ponieważ wysoka temperatura zabija nie tylko smak i zapach zieleniny, ale również cenne witaminy.
2.Pamiętaj ,aby w przyprawianiu potraw zachować umiar!
Niektóre przyprawy o bardzo silnym aromacie, np. mięta, tymianek, stosowane w nadmiernych ilościach mogą pogorszyć smak potrawy.
3.Zioła przechowuj w lodówce!
Natkę, koperek lub bazylię możesz zamrozić i trzymać tak przez kilka miesięcy. Wystarczy je umyć, wysuszyć i włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Najczęściej stosowane zioła
• Tymianek
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go w przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom.
• Rozmaryn
Rozmaryn to bezcenny środek, stosowany przy schorzeniach jelit, wątroby, dróg żółciowych, a także przy zaburzeniach układu moczowego. Zewnętrznie stosujemy rozmaryn do kąpieli wyjaławiających. Nie można także zapominać o stosowaniu go jako przyprawy. Rozmaryn dodany do ciężkich dań ułatwi trawienie oraz wzbogaci aromat i smak.
• Lubczyk
Właściwości lecznicze wykazuje przede wszystkim korzeń lubczyku. Ma delikatne działanie rozluźniające mięśnie przyjelitowe. Zapobiega wzdęciom i bólom brzucha. Niekiedy lubczyku używa się także jako dodatku do mieszanek ziołowych przeciw zapaleniom układu moczowego.
• Cząber
Działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, działa przeciwbiegunkowo. Napary z cząbru podaje się również jako środek uspokajający.
• Kozieradka
Kozieradka działa wzmacniająco na organizm. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu roślinnego.Stosowana także w celu łagodzenia stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ponadto jako środek poprawiający trawienie, regulujący wypróżnianie oraz łagodzący nieżyty górnych dróg oddechowych (łagodzi kaszel).
• Kolendra
Zawarte w kolendrze olejki lotne i związki białkowe pobudzają trawienie, znoszą stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz mają właściwości wiatropędne. Kolendra jest polecana jest przy chorobach i schorzeniach przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Najlepsze efekty uzyskuje się, łącząc ją z takimi ziołami jak kminek, anyż, koper i kwiatami rumianku.
• Kminek
Kminek zwyczajny jest podobny w swoim działaniu do takich ziół jak anyż i koper. Posiada właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku zwyczajnego łagodzą układ trawienny, działając wprost na mięśnie jelit w celu złagodzenia kolki i skurczów żołądkowych oraz wszystkich typów wzdęć. Nasiona kminku zwyczajnego odświeżają oddech, poprawiają apetyt, łagodzą skurcze menstruacyjne. Posiadają również właściwości moczopędne, wykrztuśne oraz są środkiem odżywczym dla organizmu. Są często stosowane w lekarstwach na zapalenie oskrzeli oraz na kaszel (zwłaszcza w tych, które są przeznaczone dla dzieci). Źródło: Przyjaciółka
Dbajmy o siebie i postawmy na świeże zioła! Doceńmy ich walory zdrowotne i lecznicze!
Stosujmy zioła na co dzień, nie ze względu na modę , czy tez wygodę ich użycia.
Poczytajmy o ziołolecznictwie, fitoterapii oraz o znaczeniu ziół w dietetyce.
Bądźmy zdrowi!
Pedagog
mgr Małgorzata Miś